ALSİAD`ı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Akın TABAKLAR, Mahmut KÖSE, Zülfükar BOZDOĞAN ve Cengiz YELKEN katıldığı, ANSİAD-TÜRKONFED ve BAKA tarafından hazırlanan “Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler: Ürün Tuzağını Aşabilen Antalya İçin 2023 Senaryoları” raporu kamuoyu ile paylaşıldı.
Sadece bir iş dünyası örgütü değil aynı zamanda bir düşünce kuruluşu misyonu ile yerelden bölgesele ve ülke ekonomisine katkılarını sürdüren Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasonu (TÜRKONFED), “Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler” rapor serisine yeni bir halka daha ekledi. Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği (ANSİAD), TÜRKONFED ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliği ile hazırlanan “Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler: Ürün Tuzağını Aşabilen Antalya İçin 2023 Senaryoları” raporu, Antalya Akra Barut Hotel’de geniş katılımlı bir toplantı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya Antalya Milletvekilleri Prof.Dr. Mustafa Akaydın ve Dr. Niyazi Nefi Kara, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, ANSİAD Üyesi iş insanları ile siyaset, iş ve medya dünyasının önde gelen isimleri katıldı.
ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan, BAKA Kalkınma Kurulu Başkanı & BAKSİFED Yönetim Kurulu Başkanı ve ANSİAD geçen dönem Başkanı Ali Eroğlu, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen’in açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda, raporun tanıtımı TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Pelin Yenigün Dilek tarafından yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan, Antalya ekonomisinde yapısal değişimin zorunlu olduğuna dikkat çekti.
Bir ülkenin, bir kentin, işletmelerin ancak doğru bir vizyon ve doğru stratejiler ile gelişeceğini vurgulayan ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, doğru vizyonun ortak çaba, güç birliği ve iş birliği ile geliştiğini, bilimsel ve bilgi ve ortak akılla beslendiğini kaydetti. Rapora göre iyimser senaryoda bile Antalya ekonomisinde yapısal değişimin zorunlu olduğunun ortaya konulduğuna dikkati çeken ANSİAD Başkanı Erdoğan, “Bugün Antalya’da, ekonomimiz ürün tuzağındadır. Bu tuzaktan çıkış için stratejik kararlar alınması gerekiyor” diye konuştu.
ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, şöyle devam etti:
“Antalya ekonomisinin az sayıda ürüne ve Rusya ve Almanya gibi iki pazara aşırı bağımlı olmasının sonuçlarını maalesef şimdiden yaşamaya başladık. Turizmde iki pazara yoğunlaşmış her şey dâhil deniz turizmi, tarımda ise Rusya’ya yoğunlaşmış domates üretimi ağırlıklı yapı, yani iki pazar ve iki ürün yapısı, bugün Antalya ekonomisinin yumuşak karnı olmuştur. Bu yapı yüksek katma değer üretimini de engellemektedir. İhracatımızın kilogram değeri 1 doların altındadır. Bazı raporlar Antalya’nın turist başına gelirini 470-500 dolar civarında göstermektedir. Dolayısıyla, tarımda, turizmde ve sanayide yüksek katma değerli yeni ürünlere geçmenin zorunlu olduğu, mevcut düşük katma değerli ürünlere dönük yatırımın sınırlanması gerektiği görülmektedir. Raporumuz bu konuda detaylı saptamalara ve önerilere yer vermiştir.”
RAPORDAKİ ÖNERİLER, ORTAK AKILLA HAYATA GEÇİRİLMELİ
BAKSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu da, daha önce Antalya’da ve Türkiye’de pek çok kez bu şekilde raporlar hazırlandığını anımsatarak, raporların amacına uygun şekilde, şehrin tüm dinamikleriyle birlikte ortak akılla hayata geçirilmesi temennisini dile getirdi. Antalya’nın son 50 yılında tarım ve turizmin geliştiğini belirten Eroğlu, şunları söyledi: “Tarım gibi turizmin de farkındalığı artarak hem ulusal hem de uluslararası desteklerle bu noktalara geldik. Geçmişte üç-beş girişimciden bugün örtü altı üretim yapan ciddi bir ekonomik büyüklüğe geldik.”
Sadece hizmet değil, imalat sanayisini de desteklemek üzere mali desteklerde değişikliğe gittiklerini söyleyen BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, 2016 yılında ilk defa mikro ve küçük işletmelere destek vereceklerini de vurguladı. Özen, “ANSİAD’ın ciddi bir kuruluş olduğunun farkındayız ve girişimcilik adına olumlu sonuçlar elde ediliyor.”
ANTALYA ORTA GELİR TUZAĞINDA
Antalya, gelir seviyesindeki hızlı yükselişe rağmen, TÜRKONFED’in 2014 yılında yayımladığı Orta Gelir Tuzağı raporunda, Türkiye’de orta gelir tuzağı riski olan 12 bölgeden bir tanesi olarak teşhis edilmişti diyen TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, kişi başına gelirde orta seviyeye gelen bölgelerin sıkıntılarını yaşadığını söyledi. Bir üst grubuna geçemeyen Antalya’nın Türkiye geneliyle ortak sayılacak birçok sorunla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kadooğlu, “Antalya’ya 1990’ların başından itibaren ciddi bir nüfus göçü olurken, bu durum bir takım arz ve altyapı problemlerine yol açıyor. İşgücü katılım ve istihdam oranları yüksek olmasına rağmen çalışan başına verimlilik hesaplarında son yıllarda bir ilerleme kaydedilemiyor. Şehrin ekonomik kapasitesi ve dış ticaret hacmini kısıtladığı düşünülen ulaşım problemleri mevcut. Hem bitkisel üretim değerlerinde, hem de kişi başına turist gelirlerinde son iki, üç yıllık süreç sıkıntılı bir düzleşmeye işaret ediyor. Son yıllarda, istihdam ve girişimcilik sayılarındaki artışlar, teknoloji ve bilgi yoğun sektörlerde değil; geleneksel hizmet sektörleri ve inşaat & gayrimenkul sektörlerinde meydana geliyor” dedi.
Raporun TÜRKONFED-ANSİAD ve BAKA işbirliği ile hazırlandığına vurgu yapan Kadooğlu, iş insanları ve Antalya’yı çok iyi tanıyan yerel aktörler ile görüşmeler gerçekleştirildiğini, bu bilgiler ışığında Antalya’nın sorunlarını tespit etmeye çalıştıklarını aktardı. Raporda, Antalya’nın yerel kalkınma dinamiklerini Türkiye ile karşılaştırmalı olarak belirlediklerini ifade eden Kadooğlu, şehrin ürün tuzağını aşabilen 2023 yılı senaryo çıktılarını ortaya koymaya çalıştıklarının altını çizdi.
Sosyal Ağlar